K Je kind wordt midden in de nacht wakker met pijn in de benen en soms ook in de armen. Dat is alarmerend en een bezoek aan de huisarts is wel op zijn plaats. Die kan vrij eenvoudig uitsluiten dat er iets ernstigs aan de hand is en komt dan met de mededeling; groeipijn en dat gaat vanzelf weer over.

Een hele opluchting maar in de tussentijd heb je wel een kind dat ‘s nachts wakker wordt ( en soms blijft ) en klaagt over een zwaar, dof of stekend gevoel. Vervelend voor het kind, voor eventuele broertjes en zusjes en zelf zit je zomaar met één of meerdere gebroken nachten.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat groeipijn niets met de groei van botten te maken heeft. Toch houdt men vast aan deze term omdat het bekend is, makkelijk hanteerbaar is en het het goedaardige karakter van de toestand benadrukt. Het komt voor bij 10 % tot 36% van de kinderen tussen 4 en 14 jaar, bij jongens ongeveer evenveel als bij meisjes. Groeipijnen komen periodiek voor, ze komen en ze gaan.

Kenmerkend is dat het vaak optreedt als het kind enige tijd in bed ligt of net in slaap is gevallen. Uitwendig is er niets aan de benen of armen te zien.

Een echte oorzaak is niet duidelijk. Zeker is dat het op den duur verdwijnt. Soms denkt men aan overbelasting of hypermobiele of verkeerde stand van benen / voeten. Ook wordt gedacht aan een tijdelijke extra gevoeligheid voor pijn onder invloed van spanningen. Een heel klein gedeelte van de kinderen heeft groeipijn in zo’n erge mate dat het echt een slaaptekort krijgt.

Gelukkig sta je als ouder niet helemaal machteloos. Wat zou je kunnen doen?

Vanuit de literatuur wordt aanbevolen; (kuit)spieren rekken 2 keer daags, masseren of een warme kruik. De effectiviteit daarvan is niet aangetoond. Een lichte pijnstiller wordt ook wel genoemd.

Als slaapoefentherapeut zou ik willen pleiten voor de volgende aanpak:

  • Neem de klachten van het kind serieus. ( het is echt een vervelend gevoel, ik spreek uit ervaring) zonder teveel te overdrijven.
  • Nog eens de volgende punten nalopen:
  • Zou er sprake kunnen zijn van overbelasting?
  • Navragen bij de oppas of op school of onderliggende spanningen een rol kunnen spelen en die bespreekbaar maken met het kind.

Verder is het belangrijk tijdens het nachtelijk troosten fel licht en geluid te mijden zodat je kind niet extra wakker wordt en makkelijker weer kan inslapen. Wanneer je kind echt onrustig is, is het verstandig het even uit bed te halen en bijvoorbeeld op schoot te nemen.

  • Ontspanningsoefeningen om te voorkomen dat er een vicieuze cirkel ontstaat door de angst om te gaan slapen.
  • Het kind afleiden of diepe druk geven op de pijnlijke plekken.

De kinderslaapoefentherapeut heeft mogelijkheden om u bij te staan en heeft oefeningen om het kind gerust te stellen en het zo snel mogelijk weer in slaap te krijgen.

(Geschreven door Ellen Kegge, oefentherapie en coaching. U kunt contact met haar opnemen via het telefoonnummer 06 – 539 546 72. Of kijk voor een adres bij u in de buurt op www.slaapoefentherapie.nl)

Schrijf je gratis in!
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang onze meest gezonde tips, adviezen en leuke weetjes!

Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.